Anale fistel en anaal abces

Wat is het?

Een anaal abces is een ontsteking in de buurt van de aars. Het ontstaat meestal uit een ontsteking in één van de honderden anale klieren aanwezig in de aars. Zo’n abces is een holte gevuld met etter dat een weg naar buiten zoekt.

 

Op die manier ontstaat een gangetje, dat ook na genezing van het abces blijft bestaan. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel.

fistel

Juiste cijfers over het voorkomen van anale abcessen zijn er niet. Ze komen vooral voor in de leeftijdscategorie van 25 tot 50 jaar, meer bij mannen dan bij vrouwen. 

Hoe kun je het herkennen?

De 2 voornaamste klachten van een abces zijn pijn en een harde, soms gloeiende zwelling in of rond de aars. Je kan ook koorts hebben. Soms zie je in de zwelling een kleine opening waaruit wat vuil vocht kan komen. Dit wijst op de aanwezigheid van een fistel tussen het abces en de huid.

 

Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze ‘tweede opening’ vocht, etter, en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Voorts veroorzaken anale fistels vaak jeukklachten.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Meestal zal je arts de zwelling van het abces kunnen zien of voelen in de aarsstreek. Soms is er een fistelopening te zien, als een wondje naast de aars. Een anaal onderzoek is vaak onmogelijk bij een abces wegens de pijn.

 

Bijkomende beeldvorming (NMR) is enkel nodig bij complexe fistels.

Wat kun je zelf doen?

Word je een pijnlijke zwelling gewaar die in omvang toeneemt in de buurt van de aars, consulteer dan zo snel mogelijk je chirurg. Een abces wordt best vroegtijdig behandeld.

 

Het vervelende van fistels is dat ze nooit vanzelf sluiten, en je er zelf weinig aan kan doen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Wat kan je arts doen?

Antibiotica helpen niet. Een abces moet worden opengemaakt, zodat de etter gedraineerd wordt.

 

Na de operatie laat men de wonde open. Zo kan de wonde opgroeien. Dat betekent dat ze vanuit de bodem gaandeweg kan dichtgroeien. Dit neemt gemakkelijk 4 tot 6 weken in beslag. Eventueel kan thuisverpleging noodzakelijk zijn om de wonde te verzorgen. 

 

Een anale fistel moet steeds worden geopereerd. Hiervoor bestaan verschillende technieken, en is vnl. afhankelijk van de positie van de fistel tov de sluitspier.

Herken je één van deze klachten?