Algemene chirurgie

Uiteraard kan u in de Proctoclinic ook terecht voor algemene heelkundige aandoeningen.

Liesbreuk, navelbreuk of littekenbreuk

Een buikwandbreuk (‘hernia’) is een zwakke plek of opening in de buikwand waardoor een uitstulping van het buikvlies kan ontstaan. Bij een verhoogde druk in de buik (rechtstaan, persen, hoesten, …) kan een deel van de buikinhoud hierdoor naar buiten komen door de buikwand. Zo kan bij hoesten of persen een zwelling in de buikwand voelbaar zijn.

 

De meest voorkomende buikwandbreuken zijn de navelbreuk en liesbreuk. Breuken kunnen ook in een oud litteken voorkomen (littekenbreuk).

 

Indien u ongemakken, zoals pijn of hinder, ondervindt, laat u de breuk best chirurgisch herstellen. Hiervoor bestaan meerdere opties, meestal wordt een mesh of netje gebruikt.

Galblaas

Galstenen komen veel voor, maar geven meestal geen klachten. Soms kunnen glastenen koliek aanvallen geven (galkoliek). In dit geval is er sprake van acuut opkomende (hevige) pijn boven in de buik met uitstraling naar de rug.

 

Meestal is stilzitten lastig bij een dergelijk pijnaanval. Als de pijn ter hoogte van de galblaas eerder continu is, eventueel met koorts gecombineerd, dan kan er sprake zijn van een galblaasontsteking (cholecystitis). Galstenen kunnen ook een pancreas ontsteking (pancreatitis) veroorzaken.

 

Als galstenen klachten veroorzaken, dan is er een indicatie om de galblaas te verwijderen via een kijkoperatie. Het verwijderen van de galblaas zal doorgaans geen blijvende gevolgen hebben voor uw spijsvertering. Bij een acute galblaasontsteking (cholecystitis) zal vaak gekozen worden om de galblaas direct (binnen de 3 dagen na start symptomen) te verwijderen. Bij een koliek aanval die weer tot rust is gekomen, kan een operatie op een later tijdstip worden uitgevoerd.

Obesitas

Wereldwijd is obesitas een snel groeiend probleem. We weten dat obesitas deels veroorzaakt wordt door een te grote calorieinname, doch dat ook bepaalde genetische factoren een rol spelen.

 

Bij de behandeling van obesitas is de eerste stap meer bewegen en diëten. Wanneer echter, ondanks meerdere dieetpogingen, het gewenste resultaat niet behaald wordt, kan een chirurgische behandeling overwogen worden.

 

Om te bepalen of er sprake is van overgewicht, gebruiken we de BMI (body mass index). Die berekenen we als volgt: gewicht in kg / lengte in meter².

 

De criteria waaraan iemand moet voldoen om van de terugbetaling van een bariatrische ingreep te kunnen genieten:

  • Ouder zijn dan 18 jaar
  • BMI >40kg/m², of BMI >35KG/m² in combinatie met diabetes, ernstige bloeddruk, slaap-apnoesyndroom of na falen van een vorige vermageringsoperatie.
  • Het afgelopen jaar een gedocumenteer dieet gevolgd te hebben, zonder blijvend succes.
  • Een multidisciplinair gunstig advies na bespreking door een chirurg, een endocrinoloog of internist en klinisch psycholoog.
Inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten of IBD (inflammatory bowel diseases) zijn chronische aandoeningen van het spijsverteringstelsel, waarbij de darmwand een ontsteking vertoont.

 

De meest voorkomende inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide aandoeningen zijn aan elkaar verwant, maar vertonen toch duidelijke verschillen. Vaak krijgen mensen de aandoening op jonge leeftijd. De klachten die ze hebben, beinvloeden hun leven en werksituatie sterk, en kunnen hun levenskwaliteit ernstig verminderen.

 

Chirurgie bij patiënten met ziekte van Crohn en colitis ulcerosa wordt daarom bij voorkeur uitgevoerd in een expertisecentrum door een gespecialiseerde IBD-chirurg.

 

Om u zo optimaal mogelijk te begeleiden, werd de Kortrijkse IBD-kliniek opgericht, waarbij de expertise en ervaring van gespecialeerde hulpverleners uit verschillende disciplines gebundeld wordt om een kwalitatief hoogstaande zorg aan te bieden.

 

  • Dr. W. Van Moerkercke (gastro-enteroloog)
  • Mevr S. Himpe (IBD verpleegkundige)
  • Studie-verpleegkundige Sarah
  • diëtiste
  • psycholoog
  • Dr. Bart Van Geluwe (IBD- chirurg)

 

Het Kortrijkse IBD-centrum werkt overigens nauw samen met UZ Leuven.

Oncologische heelkunde

Oncologische heelkunde is de chirurgie die wordt uitgevoerd als de diagnose van kanker wordt gesteld.

De diagnose van kanker is meestal een donderslag bij heldere hemel. Het is dan ook belangrijk dat patiënten bij het moeilijke proces van de behandeling goed begeleid worden.

 

De behandeling is steeds een multidisciplinair proces, d.w.z. meerdere artsen zullen verschillende delen van de behandeling op zich nemen. Elke patiënt wordt besproken tijden een multidisciplinair overleg waarbij de optimale behandelingsstrategie wordt bepaald.

 

Door de kanker te behandelen met een combinatie van chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie kunnen steeds meer patiënten genezen worden.

 

Dr. Bart van Geluwe heeft een bijzondere expertise uitgebouwd in de behandeling van colorectale tumoren: dikke darmkanker, en vooral endeldarmkanker.

Meer weten over deze chirurgische ingrepen?