Hoe krijg je voldoende vezels binnen?

Anale ongemakken kunnen deels verholpen worden op een natuurlijke manier. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de darmen en alle studies wijzen in dezelfde richting: naar de groenteboer. Vezelrijke voeding en het streven naar

zachte stoelgang vormen de hoeksteen van een gezonde darm en aars. Andere voedingsadviezen kunnen nuttig zijn.

 

Als je boodschappen gaat doen voor je anus, of ermee uit eten gaat, bedenk dan dat sommige voedingsstoffen je aars een opkikkertje kunnen geven, of net niet. Uiteindelijk bevat het succesmenu heel veel groenten, vooral groene bladgroenten, en wat seizoensfruit, met name bessen. 

 

Vezels zijn king!

De groenteafdeling van de supermarkt is de apotheek van de natuur. Groenten en fruit zijn opgebouwd uit duizenden moleculen die je lichaam, en dus ook je aars, voeden, en ze herstellen op manieren die we nu pas echt ten volle beginnen te begrijpen.  Verhoog je vezelinname: Vezels, vezels, vezels. Ik trap een open deur in, want dit had je zelf ook kunnen bedenken. De beste voeding voor darm en anus is een vezelrijk dieet. Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je minder hard moet persen en een kortere toilettijd zal nodig hebben, waardoor

anale ongemakken minder voorkomen. En dan denk je spontaan aan een sneetje volkorenbrood met een glas sinaasappelsap als ontbijt, of een extra schepje groenten op je bord en een stuk fruit per dag. Maar daarmee geraak je er niet.

 

Een gezonde uitdaging

We hebben dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig om van normale, gezonde voeding te kunnen spreken. Dit is, zeker in vergelijking met onze voorouders, aan de lage kant. Zij kwamen aan ruim 100 gram vezels per dag. Op dit moment haalt slechts een op de tien Vlamingen die broodnodige 30 tot 40 gram vezels per dag! Dus zelfs met een sneetje volkorenbrood en een sinaasappelsapje extra als ontbijt schiet je ruim tekort. Gemiddeld eten we de helft van de noodzakelijke hoeveelheid vezels, dus amper 15 a 20 gram. om je een idee te geven hoe weinig vezels je per dag eet, kan je ‘het vezeldagboek (download hier) gebruiken, met de vezellijst als hulpmiddel. Het gaat als volgt: zoek de voedingsmiddelen die je gegeten hebt op in de vezellijst en schrijf erachter hoeveel je daarvan per dag gemiddeld eet, in de kolom ‘aantal eenheden per dag’. Vermenigvuldig dit met het getal uit de kolom ‘gram voedingsvezel per eenheid’. 

 

At je vanmorgen bijvoorbeeld drie bruine boterhammen, dan vul je respectievelijk 3 en 2 in. Het resultaat vul je in in de derde kolom ‘gram vezels’, 6 dus. Aan het einde van de dag tel je alles uit de rechterkolom op en zo weet je hoeveel gram vezels je die dag binnenkreeg. Zit je boven de 30 gram? Dan zit je goed. Is het minder, dan weet je wat je morgen te doen staat. Een vluchtige blik op de tabel toont bijvoorbeeld het volgende:

 

• 1 snee volkorenbrood levert 3 gram vezels op

• 1 snee witbrood levert slechts 1 gram op

• 1 stuk fruit levert gemiddeld 3 gram op

• 50 gram rauwkost levert ongeveer 2 gram op

• 12 dadels leveren ongeveer 9 gram op.

 

Je merkt het meteen: 30 gram vezels per dag eten vraagt best wel een inspanning!