5 tips voor een gezonde anus

Het overgrote deel van anale problemen kan voorkomen worden, of zelfs opgelost worden als we ons houden aan enkele simpele lifestyle-regels. Daarom deze 5 eenvoudige tips, voor een gezonde anus:

1 Eet voldoende vezels  

Anale kloofjes in de huid rond de anus door te harde stoelgang, pijnlijke aambeien door langdurig te hard te persen: veel problemen komen doordat de stoelgang niet soepel passeert. Een vezelrijk dieet kan een wereld van verschil maken. Vezels worden niet in de dunne darm verteerd, maar stimuleren de dikke darm om in actie te schieten, en dus de stoelgang vlotjes naar buiten te begeleiden. Drink hierbij ook voldoende water, en probeer dagelijks voldoende te bewegen.

 

2 Zit correct op het toilet

Iedereen zit verkeerd op de wc. Ons moderne toilet is gebaseerd op een stoel en sinds de uitvinding daarvan doen we zittend onze behoefte. Maar we zijn eigenlijk gebouwd ons op onze hurken te ontlasten. Buig voorover en duw af met uw tenen, of gebruik eventueel een krukje om je voeten hoger te zetten: Je darm ledigt zich het beste wanneer je je knieën iets optrekt of een krukje onder je voeten zet. Op deze manier neemt je darm een meer rechte vorm aan, zodat je ontlasting er gemakkelijker uitkomt. je zal merken dat het in hurkhouding gemakkelijker gaat.’

 

3. Hou het kort, maar vermijd hard persen.

20 minuten op het toilet? Niet doen. Begin met die smartphone niet mee te nemen naar het kleinste kamertje. Je zou in een paar minuten klaar moeten zijn. Persen, proper maken, aankleden en hop. Maar probeer een stoelgang ook niet te dwingen, door hard te persen. Zit op het toilet voor vijf minuten en als het niet lukt, probeer het dan later opnieuw. Wanneer je te lang en onnodig op het toilet blijft zitten, ben je wellicht geneigd om onbewust te duwen en persen. En dat kan weer leiden tot de ontwikkeling van storende aambeien –die kunnen opzwellen en pijnlijk worden, of zelfs kunnen gaan bloeden.

 

4. Veeg niet te veel

Wees zuinig met je toiletpapier. Gebruik geen halve rol, je zou met 3 veegjes moeten toekomen. Wrijf niet! De huid rond de anus is delicaat en gevoelig voor kloofjes, zeker als je te ruw bent. Gebruik geen natte geparfumeerde doekjes, die zijn niet bedoeld voor de anale regio. Als wc-papier wat pijn doet, probeer dan eerst neutrale, vochtige doekjes . Je kunt er ook voor kiezen de anale regio te spoelen met water, en erna droog te deppen met een wit katoen, of kleurloos toiletpapier.

 

5. Houd het hygiënisch, maar ook niet té.

Was je anus niet te vaak met zeep. Wanneer je toch een reiniging buiten wc-papier wil, gebruik dan water. Maar onthoud: de anale regio is per definitie niet steriel. En al zou je het steriliseren, dan wordt het twee minuten later toch opnieuw door bacteriën bevolkt. Het is er nu eenmaal donker en zweterig. Je moet dan niet proberen om de natuur te gaan verbeteren. Juist dan krijg je klachten als anale jeuk. Je moet je anale regio rust gunnen.